Home Webshop Forum Kennis
Naar Podcast

#11 - Leververvetting

Datum

31 januari 2024

Indicatie

Diabetes

Aflevering

S2024 / E11

Het merendeel van de mensen met diabetes type 2 zal een leververvetting hebben. Er zijn echter voor de eerste lijn geen richtlijnen hoe daar mee om te gaan. Terwijl we weten dat een deel van de mensen met deze steatose een ontsteking kan ontwikkelen, de steatohepatitis, waarbij een nog kleiner percentage kan over gaan in cirrose, en – heel zeldzaam - een hepatocellulair carcinoom kan ontstaan. 

 

We gaan hierover in gesprek met Michiel Ledeboer, MDL-arts, in de Deventer ziekenhuizen. Moeten we iedereen gaan screenen op de aanwezigheid van leverafwijkingen en vervolgen bij steatose? Of blijven we gewoon hameren op gewichtsreductie en leefstijlverbetering voor iedereen (met diabetes)?

Vaste onderdelen

 

'Diabetes in de praktijk'

Daarnaast bespreken we natuurlijk onze vaste rubrieken ‘diabetes in de praktijk’, ‘de bladen’ en een casus van het forum.

 

Casus

Dit keer artikelen over o.a. een man die een gecompliceerde urineweginfectie ontwikkelde ten gevolge van een candida-infectie (tijdens gebruik van een SGLT2-remmer) en het beleid bij een hypertensieve crisis: hoe herken je die en hoe kun het best handelen? Afsluitend een casus van het forum, hoe te handelen bij levercirrose.
 

Presentatoren
Deze aflevering wordt gepresenteerd door Bertien Hart, kaderhuisarts diabetes, en Petra Dogger, diabetesverpleegkundige en praktijkverpleegkundige.


Aflevering 17
Diabetes

#17 Zomervakantie en diabetes

Aflevering 16
Diabetes

#16 Complexe patiënt? De apotheker helpt!

Logo podcast nynke 500
Diabetes

#15 - Keer Diabetes2 Om (KDO)