Home Webshop Forum Kennis
Naar Podcast

#14 - Zwangerschap is een cardio-metabole stresstest

Datum

03 april 2024

Indicatie

Diabetes, CVRM (Cardiovasculair risicomanagement)

Aflevering

S2024 / E14

Een vrouw met zwangerschapsdiabetes en/of pre-eclampsie heeft in haar latere leven een groter risico op diabetes en hart- en vaatziekte dan vrouwen zonder deze aandoeningen. Toch zijn lang niet al deze vrouwen in beeld bij de huisarts of praktijk ondersteuner. Daarbij is hun 10 jaars-risico op hart- en vaatziekte vrijwel altijd laag. Jeanine Roeters van Lennep, vasculair internist uit het Erasmus MC legt uit hoe het zit en pleit voor betere follow-up en behandeling van deze groep vrouwen om latere ellende te voorkomen.

Vaste onderdelen

 

'Diabetes in de praktijk'

Daarnaast bespreken we natuurlijk onze vaste rubrieken ‘diabetes in de praktijk’, ‘de bladen’ en een casus van het forum. We bespreken o.a twee artikelen over ouderen en bloeddrukbehandeling. Vermindert een hogere bloeddruk het valgevaar? En verlaagt een lagere bloeddruk de kans op cardiovasculaire ziekte en sterfte? De discussie blijft geopend…

 

Casus

De afsluitend casus van het forum geeft antwoord op de vraag: Is etnische profileren van onze (diabetes) patiënten nog wel van deze tijd?
 

Presentatoren
Deze aflevering wordt gepresenteerd door Suzanne Bakker en Bertien Hart kaderhuisartsen diabetes.


Aflevering 17
Diabetes

#17 Zomervakantie en diabetes

Aflevering 16
Diabetes

#16 Complexe patiënt? De apotheker helpt!

Logo podcast nynke 500
Diabetes

#15 - Keer Diabetes2 Om (KDO)